Alsof de rechtspraak niet meer bestaat - analyse uitspraak Hoger Beroep 'mondkapjes op school'

Het is een vonnis dat leest alsof de Nederlandse overheid, niet de rechters van het hof, het heeft geschreven. Niet alleen interpreteren rechters de wet naar inzicht van de Staat, ze passen in dit geval ook de letter van de wet aan door de vertaling van een verdragstekst over kinderrechten te verwerpen zonder er een andere vertaling voor in de plaats te zetten. In gesprek met advocaat Vera Platteeuw en Rosemarijn Bicker van de Stichting ‘ik wil gewoon naar school’, over het vonnis in hoger beroep over mondkapjes op school.

Voorzitter Daniël Pardoen tijdens de rechtszaak in hoger beroep:

Ik zit hier niet alleen als voorzitter van de stichting, en daarmee als vertegenwoordiger voor duizenden kinderen en hun ouders, maar ik zit hier ook als vader, en er zijn een aantal dingen die ik gewoon echt niet snap.

  •  Ik snap niet dat een staat die voor kinderen moet zorgen keuzes maakt die daar haaks op staan

  • Ik snap het niet dat mensen dan wegkijken

  • Ik snap het niet dat dit al meer dan een jaar kan duren

  • Ik snap het niet dat een kind niet voorop staat in de belangenafweging, dat hoort toch zo te zijn?

  • Ik snap het niet dat wanneer het OMT aangeeft dat de mondkapjes schadelijk zijn voor kinderen ze toch ingevoerd worden

  • Ik snap het niet dat wanneer mondkapjes voor extra "besmettingen" zorgen, ze toch ingevoerd worden. Het doel was toch het aantal besmettingen naar beneden te krijgen?

 Wat ik helaas inmiddels wel snap is dat ouders zich machteloos en rechteloos voelen. Dat mensen het vertrouwen in de rechtstaat verliezen. Dat dit een voorbode is voor chaos.

En dat de Staat alleen naar de argumenten van het OMT luisterd als het haar uitkomt.

 Ik hoop van harte dat ons, mijn en de kinderen hun toekomstig beeld van de rechtstaat in de toekomst hersteld wordt.