Het succes van protest - Géén Subsidie en Geen Biomassa Centrale in Diemen

lbry

bitchute

context: klimaat en censuur

kijk dit interview terug via

luister dit interview terug via

Het klimaatbeleid van Rutte III (Stimulering Duurzame Energie, SDE) is gebaseerd op een boekhoudtruuk die stelt dat houtstook uitstoot-vrij zou zijn. Energie en warmte opwekken uit verbranden van biomassa wordt op basis daarvan gesubsidieerd om klimaatdoelen te halen, met als netto resultaat dat er hout geimporteerd wordt uit het buitenland, dat StaatsBosbeheer de Nederlandse bomen kapt en dat Vattenval/NUON biomassacentrales en warmtenetten aanlegt.

En dat burgers zijn gaan protesteren.

In Februari sprak ik met Evert Kuiken van de Federatie tegen Biomassacentrales om te leren wat er precies aan de hand is en hoe we wél verantwoord klimaat- en milieubeleid kunnen doen. Evert is terug in de studio; de protesten hebben gewerkt!

Op 30 juni werd in de Tweede Kamer een motie tégen subsidie op houtstook aangenomen en lekte een SER advies dat adviseert om met die subsidie te stoppen.

Klimaat minister Wiebes en regering Rutte III houden voor nu nog vast aan hun initiele foute beleidskeuze, maar Vattenval heeft al laten weten éérst een commitment van Wiebes te willen vóór ze de nieuwe biomassacentrale in Diemen gaat bouwen.

Die energie centrale komt er niet en de kap van hout voor energie gaat stoppen. Protest heeft gewerkt.

links: