Almere in de Lockdown - Burgemeester Franc Weerwind

rumble

odysee

kijk/luister dit interview terug:
Dit interview staat op meerdere kanalen

Ik wilde weten hoe je als burgemeester stuurt, wanneer er met cijfers op tv wordt gegoocheld. Wat zijn je mogelijkheden om lokaal beleid te maken als het beleid in de Corona crisis landelijk wordt bepaald en wil je dat? Laat je je alleen informeren door het RIVM of kijk je verder? Wat zijn de afwegingen bij demonstraties en wanneer grijp je in als iemand zich niet aan de maatregelen houdt? Hoe gaat het met de ondernemers in Almere, met de zorgmedewerkers en de handhavers? In de raadskamer van het gemeentehuis van Almere een openhartig gesprek met Franc Weerwind, burgemeester van Almere.

Eerder zocht ik contact met het Flevoziekenhuis (zie de brief rechts) en GGD flevoland met de vraag hoeveel mensen met coronasymptomen (zoals hoesten, lage zuurstofsaturatie, reukverlies, koorts, hoofdpijn) er in het ziekenhuis zijn opgenomen geweest? Beiden wilden geen antwoord geven. Het RIVM vertelde me dat door hun verstrekte gegevens en wat je op tv ziet niet over patienten gaan, maar uitsluitend over RTPCR positief geteste mensen; de coronatest. We weten dat de coronatest onbruikbaar is als diagnosemiddel door het werk van onder andere Pieter Borger.

Tot tweemaal toe vroeg ik de burgemeester in dit interview naar hoeveel coronapatienten er in het Flevoziekenhuis waren? Hij gaf geen antwoord op de vraag en dat is inzichzelf ook een antwoord. Het is trouwens niet voor het eerst dat ziekenhuizen vol liggen https://www.youtube.com/watch?v=xX9V9cVNtFc (Ziekenhuizen in Brabant kampen met grote problemen als gevolg van de griepgolf, uit 2018).

Sommige informatie is openbaar beschikbaar. Bijvoorbeeld hoeveel mensen er meer of minder dood zijn gegaan dit jaar dan in andere jaren. In de buitenparlementaire onderzoekscommissie getuigde Bob de Wit over het onderzoek dat hij daarnaar heeft gedaan. Hij stelt dat gecorrigeerd voor vergrijzing en andere factoren je kunt stellen dat in Nederland zo’n vijfduizend mensen meer zijn overleden dan je zou verwachten gebaseerd op meerjarige trends. Dus dat het sterftecijfer van Corona in 2020 ongeveer 5000 is. In Nederland overlijden ieder jaar gemiddeld zo’n 150.000 mensen.

In dit gesprek met de burgemeester haalde ik een aantal onderzoeken en krantenartikelen aan die je terugvindt in de links hieronder.

Dit gesprek kreeg na de eerste dag op YouTube de slechtste waardering in de geschiedenis van Potkaars kijkers tot nu toe (veel duimpjes omlaag). Dat was me één keer eerder overkomen in een gesprek dat ik voor café Weltschemrz maakte met Chris Aalberts over het Forum voor Democratie. In dat gesprek was Chris ronduit kritisch op Thierry Baudet, terwijl het Weltschmerz publiek overwegend positief aankeek tege FvD.

Ik veronderstel dat hier in gesprek met de burgemeester iets vergelijkbaars gebeurde. Veel van de Potkaars kijkers zijn kritisch op het overheidsbeleid en op burgemeesters die het zonder veel kritiek uitdragen. Wanneer het er van komt dat ik een nieuw gesprek maak met de burgemeester zal ik hem vragen naar zijn visie op deze waardering van het gesprek.

links:

mailwisseling met Flevoziekenhuis dd 24 september 2020

Gegevens over hoeveel mensen overlijden kun je terugvinden op de website van het CBS https://opendata.cbs.nl/statline/#/CBS/nl/dataset/70895ned/table?ts=1586850802342 en ook de website van arcgis geeft nuttige informatie. https://nlcovid-19-esrinl-content.hub.arcgis.com/ Op 24 september 2020, toen ik Flevoziekenhuis benaderde waren dit de cijfers (zwarte afbeelding hieronder):

een paar cijfers onder elkaar dd. december 2020 (bron: arcgis, esri, cbs, rivm)

  • Flevoland heeft 420.000 inwoners

  • Almere heeft 211.840 inwoners

  • In Almere overlijden ieder jaar ruim 2000 mensen per jaar

  • volgens arcgis zijn er aan Corona 51 patienten overleden in Almere (24.1 per 100.000)

  • Nederland heeft 17,4 miljoen inwoners, het aantal 65+’ers stijgt met ongeveer 75.000/jaar

  • in Nederland overlijden ongeveer 150.000 mensen / jaar. Dat aantal loopt op vanwege de vergrijzing

    In de grafieken met de blauwe balkjes hieronder (die ik zelf maakte op basis van cijfers van het cbs) zie je aan de linkerkant hoeveel mensen in dat jaar overleden in Nederland en aan de rechterkant hoeveel leeftijd 65+ mensen er zijn in Nederland.

    Wat mij opvalt is dat er in 2016, 2017 en 2018 een stijgende lijn aan overlijdens was in Nederland, zoals er ook een stijgende lijn in 65+’ers was.

    In 2019 waren er minder overlijdens, maar dat jaar was er ook geen of een minder dodelijke griep. Dat kan je zien aan het plaatje rechts waarin het gemiddeld aantal overlijdens in 2016, 2017, 2018 en 2019 in de rode lijn is weergegeven en het aantal overlijdens per week in de blauwe lijn. Je zien dat er in het begin van 2019 en het begin van 2020 ondersterfte was, die in de corona eerste golf tot oversterfte leidde.

overlijden per jaar.jpg

dd 24 september 2020

overlijdens per week, oranje lijn is gemiddelde 2016/2019, blauwe lijn is 2020. De hoge blauwe piek is de eerste golf corona in het voorjaar van 2020.




 

In 2006 speelde ik in een cover bandje dat 'Lekker Belangrijk’ heette. Almere was toen dertig jaar oud en organiseerde een CD met lokale bandjes die daarover een liedje maakten. Dit was onze inzending.

in 2006, voor het project ‘best of A / pop’ met ‘Lekker Belangrijk - Ouder dan de Dijk.