Reinder Rustema en Rico Brouwer; Petities als instrument voor directe democratie

Hoe kunnen we ons bestuur realistisch en concreet verbeteren? Rico Brouwer gaat in gesprek met Reinder Rustema over hoe we met de middelen die er zijn directere democratie beter kunnen krijgen: - petities en burgerinitiatieven in Nederland.

De Amerikaanse grondwet opent in 1787 met ‘we the people’ maar werd geschreven door een klein groepje mensen. In IJsland hebben ze een paar jaar geleden geprobeerd met de hele bevolking samen een nieuwe grondwet te schrijven, maar die werd niet aangenomen.

Rustema: “Die politieke partijen, die moeten ergens de komende jaren die omslag maken omdat een normale formatie niet meer lukt, moet het op een andere manier. Hoe moet het? Er zijn legio mogelijkheden; wij als burgers moeten het naar ons toetrekken’. Reinder Rustema is ‘politiek hacker’ en oprichter en beheerder van de website https://petities.nl. Meer dan zes miljoen mensen hebben in Nederland wel eens een online petitie ondertekend, de grootste heeft bijna vierhonderdduizend handtekeningen, veruit de meeste petities gaan over lokale thema’s.


In December 2018 hield de Piratenpartij Utrecht met gastspreker Reinder Rustema een debatmiddag over ‘directere democratie’.
De middag is gefilmd, dat kun je hier terugzien.