Hervorm ons Geld in Carré - 2019

Na afloop van het congres van stichting ons geld op 23 februari 2019 in Carré in Amsterdam, sprak ik met econoom Ad Broere en drie bezoekers, over wat zij vonden van de middag en over het rapport van de WRR.
Het congres werd gefilmd door het team van café Weltschmerz.

Na de interviews sprak ik bij het naar buiten gaan nog even met Josta de Hoog van de WRR over haar indruk van die dag? Ze zei dat de reactie van het publiek op het WRR rapport vriendelijker was dan ze vooraf had gedacht.
Ik kan me haar zorg wel voorstellen. Het burgerinitiatief was een nobel plan, maar de reactie van de Wetenschappelijke raad voor het regeringsbeleid waar ze drie jaar lang over hebben gedaan, was teleurstellend. Met de enige echte grote aanbeveling ‘hervorm ons geld’ zeggen ze niet iets te kunnen, wel worden er een aantal andere, in mijn ogen meer cosmetische veranderingen voorgesteld. De voortgang op deposito sparen, zelf zonder risico je geld kunnen aanhouden bij de centrale bank, is erg hoopvol. Ik zie uit naar de reactie van onze regering op dit rapport.

In de sprekers op het podium die dag miste ik betrokkenheid op het recht om geen verantwoording te hoeven afleggen over je betaalgedrag. Je recht op privacy dus.
Ik vind zoals je vrij op de openbare weg moet kunnen rondlopen zonder geregistreerd te worden, zo moet je ook vrij je spulletjes kunnen kopen zonder dat centraal wordt vastgelegd aan wie je wat betaalt. Dit is een hele belangrijke kwaliteit van contant geld en zou in elektronische alternatieven naast contact geld dus ook een eerste voorwaarde moeten zijn. De sprekers bij dit congres en het publiek hadden de aandacht vooral op schulden en rente en de betrouwbaarheid van banken.

Het congres van ons geld was weer solide opgezet; goed georganiseerd. Complimenten voor de organisatie.

In 2017 was er voor het eerst zo’n ‘ons geld’ congres in het de la Mar theater, in 2018 was het in de stadsschouwburg in Utrecht dat ik mocht openen met een paar liedjes.