Posts in rechtszaken
Willem Engel en de rechtszaak tegen het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen

De rechtszaak van stichting Voor Waarheid tegen het CBG in kort geding voor de bestuursrechter in Rotterdam kan je hier terugluisteren. In dit interview vertelt Willem Engel over de aanloop naar deze zitting, wat er op de zitting gebeurde en wat er op het spel staat; Nederlandse zeggenschap over medicijnen die hier op de markt zijn.

Read More
Het College Ter Beoordeling van Geneesmiddelen voor de rechter om toelating vaccin in Nederland

Rechtzaak verslag: Eisende partij stelt dat CBG de mRNA injecties (Corona Vaccinaties) van de markt zou moeten halen in Nederland nu de onveiligheid er van vast staat. Ze stelt dat het CBG heeft besloten dat niet te doen en zegt dat men zich beter bij de EMA (Europese Medicijn Agentschap) kan vervoegen. Eisende partij vraagt de rechter CBG te dwingen haar werk te doen voor de Nederlandse markt en dit evident onveilige product van de markt te halen.

Read More
Het Hoger Beroep tussen Shell en Milieudefensie, vanuit het belang voor Mens & Milieu

2, 3 en 4 april 2024 was de rechtszaak in hoger beroep tussen Shell en Milieudefensie. Inzet: het voortbestaan van Shell en het Nederlandse bedrijfsleven. Te gast in Potkaars is Frans van der Werf van Stichting Milieu&Mens die vorig jaar is gevoegd in deze zaak. We spreken over klimaat, geld en het belang van mens en milieu.

Read More
veroordeeld tot medeverdachten en tot een advocaat - regiezitting Hof Amsterdam, 27 maart 2024

Op 27 maart 2024 vond in het Amsterdamse gerechtshof de regiezitting plaats voor ruim zeventig op 28 maart 2021 op het Museumplein gearresteerde demonstranten, die hun veroordeling willen aanvechten. Alle verdachten wordt hetzelfde verweten, namelijk dat zij geen gevolg hebben gegeven aan de vordering van de politie het Museumplein te verlaten. Die vordering zou het gevolg zijn van een door de burgemeester afgegeven noodbevel, waaraan nogal wat rammelde, zo blijkt uit Wob-stukken.

Read More
Wat is hier het algemeen belang? - (nieuwe) strafzaak tegen Willem Engel

Op 20 maart 2024 stond Willem Engel opnieuw voor de rechter omdat hij zich op 10 oktober 2020 hardop afvroeg of de gijzeling van demonstranten op het Plein in Den Haag wellicht iets is dat valt onder wat wordt bedoeld met ‘burgerarrest’. Het OM vervolgt hem vanwege die uitspraak voor opruiing.

De zitting duurde meerdere uren, en mocht vanaf één camera positie worden gefilmd. is dit opruiing? oordeel zelf.

Read More
Rechtszaak uitlevering Julian Assange - 'het belang van lekken van staatscriminaliteit'

op 20 en 21 februari 2024 was er een mogelijk laatste rechtszaak onder de Engelse wet, voordat Julian Assange wordt uitgeleverd aan de Verenigde Staten. Nederlandse journalist Djamila le Pair was er bij in de rechtszaal en doet verslag. Julian Assange vertelde de wereld van oorlogsmisdaden die door de Verenigde Staten en Groot Brittanie zijn begaan in Irak en Afghanistan. Voor die publicaties wil de VS hem uitgeleverd hebben en onder de spionnagewet veroordelen.

Read More
Gerechtshof Den Haag: regiezitting is niet belangrijk genoeg voor openbaarheid van rechtspraak

Potkaars beklaagde zich bij het bestuur van het gerechtshof Den Haag over het door de hoger beroep rechters en persvoorlichting niet volgen van de persrichtlijn in oktober 2023. Het bestuur schrijft dat ze Potkaars erkentelijk is voor deze klacht die op punten gegrond is verklaard. Maar op de kern van de zaak gaat ze niet in. In deze column leg ik uit wat er aan de hand is aan de hand van mijn klacht, het antwoord en de persrichtlijn.

Read More
In Hoger Beroep over het bestuur van het Haga Lyceum in Amsterdam, 2 februari 2024

Het Haga lyceum stond in 2019 in de belangstelling van de AIVD, de NCTV, de burgemeester van Amsterdam en de landelijke politiek. Er werd druk uitgeoefend op het stichtingsbestuur om uit te breiden met bestuurders die door de Gemeente Amsterdam werden aangewezen. Directeur/bestuurder Atasoy werkte daaraan niet mee. Op 2 februari 2024 diende de rechtszaak in hoger beroep voor het Hof in Amsterdam, waarin meerdere bij de school betrokken mensen waaronder oud-directeur/bestuurder Atasoy bijgestaan door advocaat van de Corput eisen dat zijn onmiddellijk ontslag als bestuurder in 2020 ongedaan wordt gemaakt. De wederpartij in deze zaak is bestuurder L. van Stichting Islamitisch Onderwijs Nederland, bijgestaan door advocaat van den Brink.

Potkaars kreeg toestemming de zitting in haar geheel te filmen.

Read More
'een web van leugens en bedrog' - kort geding Fort Oranje, Divine invest vs. Gemeente Zundert

Fort Oranje was een camping in de Noord Brabantse gemeente Zundert. Het beheer over de camping werd in 2017 op last van de burgemeester overgenomen, waarna de camping werd gesloopt. Op de camping heeft Divine Investments Limited hypotheekrecht. Jeroen Pols en Jan Engel van Divine invest vragen de rechter in dit kort geding het beslag van de gemeente op te heffen, zodat ze wat over is van de camping kunnen verkopen. De gemeente wil echter de kosten die ze voor de sloop heeft gemaakt verhalen op de eigenaren en wil de verkoop blokkeren.

Read More
Maakt Israël zich schuldig aan genocide in Gaza? - Rechtszaak Internationaal Gerechtshof, verslag

Verslag van de rechtszaak over genocide die Zuid Afrika tegen Israël aanspande en die diende op 11 en 12 januari 2024 bij het ICJ in Den Haag. In deze uitzending een samenvatting in beelden van de zitting uit het betoog door Zuid Afrika en Israël, een interview met Craig Murray. Verslag door Djamila Le Pair die bij de zitting aanwezig was.

Read More
Tweede Kamerlid voor de Strafrechter, Aanklacht: Opruiing - Regiezitting Gideon van Meijeren

Tweede Kamerlid Gideon van Meijeren wordt vervolgd voor opruiing om uitspraken die hij deed in 2022. De eerste zitting in deze strafzaak is een regiezitting op 20 december 2023 bij de rechtbank in Den Haag. Potkaars was er bij en mocht van de hele zitting filmopnamen maken. Opmerkelijk; twee maanden geleden werd in een andere politiek beladen zaak over opruiing diezelfde toestemming om te filmen juist niet gegeven omdat een regiezitting volgens die rechter niet belangrijk genoeg is om in beeld en geluid verslag van te doen.

In deze reportage eerst een kort interview met Gideon van Meijeren opgenomen na de zitting, daarana gevolgd door de integrale registratie. Op een regiezitting wordt bepaald welke ruimte je krijgt om je verdediging in te voeren in de echte strafzaak die later ingepland wordt. Van Meijeren vroeg twaalf uur spreektijd om zijn verweer in uiteen te kunnen zetten en vroeg twee getuigen deskundigen te mogen horen. De rechtbank besloot tot een enkele zittingsdag en wees het horen van deze getuigen af.

Read More
Openbaar Ministerie levert bewijs volgens 'de Zembla Methode' - wraking in regiezitting hoger beroep Willem Engel

Zowel Willem Engel als het Openbaar Ministerie gingen in beroep na Engels veroordeling voor opruiing eerder dit jaar. Potkaars mocht enkele fragmenten van de (regie)zitting filmen. Engel wraakte daarin de rechters omdat ze het Openbaar Ministerie ontvankelijk achtte, ondanks bewijsvervalsing volgens ‘de Zembla Methode’. In deze reportage eerst de nabespreking met Engel voor het gerechtsgebouw, gevolgd door de opnamen die van de zitting zijn gemaakt.

Read More
Welke kant willen we op? Rechtszaak bezwaar tegen noodbevel Halsema van 2 januari 2022

Zijn er in een rechtsstaat grenzen aan wat verboden mag worden? In deze reportage de rechtszaak tegen het noodbevel van 2 januari 2022 die toegang tot Amsterdam verbood aan een bus demonstranten, te zien direct na samenvatting van de zitting met Jurist Jacob van der Veer.

Read More
Wrakingszaak Klokkenluider Universiteit van Amsterdam - Laurens Buijs

op 19 september was de wrakingszaak van Laurens Buijs,. Buijs vecht met zijn (voormalig) werkgever de Universiteit van Amsterdam om de voorwaarden van ontslag en zijn status als klokkenluider.

In de rechtszaak over zijn ontslag, wraakte hij de rechter. Potkaars vroeg en kreeg toestemming de zitting voor de wrakingskamer te mogen filmen, dit is het interview na afloop met Buijs, gevolgd door het verslag van die wrakingszaak.

Read More
Rechtszaak over inreisverbod David Icke en de democratische rechtsstaat - 19 juni 2023

David Icke werd vorig jaar verboden de komende twee jaar Nederland en het Schengen gebied in te reizen, omdat hij zou spreken op een vredesdemonstratie in Nederland. Daar diende toen een kort geding over dat door Potkaars werd uitgezonden. Op 19 juni diende over dit inreisverbod de rechtszaak in bodemprocedure. Potkaars was er bij en kreeg toestemming de pleidooien van de partij van Icke en van de Staatsecretaris van Veiligheid en Justitie te filmen. En de sluiting van de zitting. In deze reportage zie je eerst Jurist Jeroen Pols (die Icke vertegenwoordigde) buiten na afloop in interview met Djamila le Pair diie voor Potkaars filmde. Gevolgd door een samenvatting van wat voorafging zoals Icke dat vertelde in zijn eigen live stream. De registratie van beeld en geluid zoals Potkaars die maakte start op minuut 5 van de reportage.

Read More
verboden te communiceren over veiligheidsrisicos, op straffe van ontslag - Micha Kuiper

Een onderwijsassistent in Noord Holland meende in de coronacrisis dat er een levensbedreigende situatie was ontrstaan voor leerlingen, toen de vaccinatiecampagne zich ook naar jongeren uitbreidde. Hij werd door het bestuur gesommeerd op te houden met hen daarop te attenderen. Hij werd berispt, geschorst en ontslagen. Potkaars filmde de zitting in hoger beroep op 16 juni 2023.

Read More
Vergelijk Appels met Peren - Psychiater Veling voor de tuchtrechter in Den Haag

In de Coronacrisis publiceerde psychiater Veling vanuit zijn professie in het vakblad voor psychiatrie een artikel met de titel “Zijn complotdenkers psychotisch?” Dit artikel leidde tot een tuchtklacht. Potkaars filmde de zitting in beroep op 31 mei 2023 bij de rechtbank in Den Haag. In deze reportage eerst de nabespreking met Jeroen Pols en Frank Stadermann, gevolgd door de integrale registratie van de zitting. De rechter gaf géén datum waarop het vonnis wordt verwacht.

Read More
Kort Geding Klokkenluider Bescherming - Laurens Buijs, Universiteit van Amsterdam

Op 22 mei 2023 vroeg Laurens Buijs de kort geding rechter in Amsterdam om de Universiteit van Amsterdam: “de in de interne klokkenluidersregeling van de UvA genoemde rechtsbescherming te bieden en de benadelingshandelingen (gebiedsverbod, op nonactiefstelling, mediaverbod, contactverbod) te staken en ongedaan te maken door Buijs weer toe te laten tot zijn werkomgeving en hem in staat te stellen de bedongen (promotie)werkzaamheden te verrichten; 2. de UvA te veroordelen zorg te dragen voor een passende rehabilitatie van Buijs waarbij de UvA alsnog zorgdraagt voor een veilige meldomgeving waarbinnen Buijs weer kan functioneren en participeren”

Read More