Vrijheid van Informatie (FOIA) in de zaak van Julian Assange - Stefania Maurizi

Nederlands (scroll down for English):

De Italiaanse onderzoeksjournalist Stefania Maurizi diende Wet Openbaarheid van Bestuur / Freedom of Information verzoeken (FOIA) in bij Zweden, het Verenigd Koninkrijk, Australië en de VS op zoek naar feitelijk bewijs met betrekking tot Julian Assange en WikiLeaks, aangezien Assange de afgelopen negen jaar onrechtmatig is vastgehouden en hij en zijn medewerkers bij WikiLeaks sinds 2010 voortdurend worden onderzocht door de Amerikaanse autoriteiten.

In dit Engels gesproken interview legt ze uit dat ze via meerdere FOIA-procedures en hoger beroepszaken heeft ontdekt hoe de Britse openbare aanklager zijn invloed op Zweden heeft aangewend en zo heeft bijgedragen aan de juridische en diplomatieke patstelling die Assange negen jaar lang in Londen heeft vastgezet. Negen jaar, waarvan zeven in de beperking van de ambassade van Ecuador zonder toegang tot zonlicht of frisse lucht. Ze ontdekte ook hoe de openbaar aanklager (Crown Prosecution Service) cruciale e-mails heeft gewist en waarom overheids instanties de voorkeur geven aan het achterhouden van informatie boven vrijheid van informatie, voor het vermeende grotere goed van het algemeen belang.

(NB correctie. In het gesprek zeg ik ergens ‘warrant’ (aanhoudingsbevel), waar ‘indictment’ (beschuldiging) -of een andere term- wellicht beter zou passen. )

English:

Investigative journalist Stefania Maurizi filed Freedom of Information cases (FOIA) with Sweden, the United Kingdom, Australia and the US in a search for factual evidence concerning Julian Assange and WikiLeaks, considering that Assange has remained arbitrarily detained for the last nine years and he and his staff at WikiLeaks have been under continuous investigation by US authorities since 2010.

In this interview with Rico Brouwer she explains how through multiple FOIA tracks and court appeals she has discovered how the British Crown Prosecution Service used their influence with Sweden, thus contributing to create the legal and diplomatic paralysis which has kept Assange trapped in London for the last nine years, seven of which confined to the Ecuadorean embassy with no access to any sunlight and fresh air. She also found out how the Crown Prosecution Service deleted crucial Emails and why law enforcement agencies favour withholding information over freedom of information, for the presumed greater good of the public interest.

Update august 30th 2019, from Stefania’s Twitter:
just to clarify to people who keep asking me:in the last 4 years I have been fighting 2 FOIA legal cases which run in parallel:one on Julian #Assange (in 4 jurisdictions),another (in Uk) on 3 former/current #WikiLeaks journalist: Kristinn Hrafnsson,Sarah Harrison,Joseph Farrell/ the #Assange FOIA case is currently at the London #UpperTribunal,I'm waiting for the Tribunal's judgement after the @cpsuk refused to release us docs. The Hrafnsson-Harrison-Farrell FOIA case: I won the legal case against #ScotlandYard,BUT they are refusing docs, I will appeal

links: