Defensie en de database met politieke opvattingen in het Land Informatie Manoeuvre Center

Een onderdeel van de landmacht van het Nederlandse leger verzamelde afgelopen jaar in het kader van covid-19 bijzondere persoonsgegevens van burgers zoals politieke opvattingen en hield zich daarmee niet aan de wet. Aad Visser leerde daarover door een artikel in NRC van 15 november 2020 en deed in het kader van de AVG (Algemene Verordening Gegevensbescherming) een verzoek om inzage welke gegevens over hem zijn verzameld. Hij kreeg geen antwoord op zijn vraag en ging in beroep.

update 31 augustus: Aad Visser liet defensie weten niet met Teams te willen werken, waarna een vervangend datum voorstel vanuit defensie niet kon in Aad zijn planning. Hij gaatzijn bezwaar schriftelijk onderbouwen.


Ondertussen deed de functionaris gegevensbescherming onderzoek naar de handelwijze van het LIMC en rapporteerde op 31 maart 2021 dat defensie zich niet heeft gehouden aan de AVG.

De afspraak bij de beroepscommissie bij Defensie die 1 september 2021 in Den Haag plaats zou vinden in aanwezigheid van Rico Brouwer van Potkaars, is gisteravond door Defensie afgezegd en vervangen door een Microsoft Teams sessie.

Het LIMC betekent “het Land Information Manoeuvre Centre, van de Koninklijke Landmacht”. Daarin werd of wordt geexperimenteerd met het verzamelen van privé gegevens van Nederlanders, zoals politieke opvattingen (aldus de rapportage van de functionaris gegevensbescherming).

Aad Visser deed een WOB verzoek om gegevens boven tafel te krijgen die over hem mogelijk zijn opgeslagen (dit verzoek werd veranderd in een verzoek volgens de AVG). In het antwoord van Defensie werd gesteld dat hij niet voorkwam in de rapportages, maar dat was niet zijn vraag. Aad tekende beroep aan tegen dat antwoord en zou op 1 september in gelegenheid worden gesteld om dat beroep te onderbouwen. Die afspraak werd door Defensie daags voor dit Potkaars interview afgezegd.

Volgens een artikel op RTL nieuws (16 november 2020) verzamelde “Defensie informatie over bijvoorbeeld Viruswaanzin, de Gele Hesjes en de Andere Krant en wilde zo zicht krijgen op de coronacrisis en de verspreiding van desinformatie”.

links: