Ons laand, ons lu - Aardbevingen en schade in Groningen
De grond onder Nederland is stuk. Zestig jaar aardgaswinning leidde tot honderden breuklijnen als gevolg van aardbevingen, waar huizen en bedrijven aan kapot zijn gegaan. De officiele meetapparatuur van het KNMI geeft ondertussen een vals en vertekend beeld. We kunnen dat zien omdat we zelf zijn gaan meten, aldus Albert Heidema van Ons laand ons lu. Potkaars maakte februari 2021 een reportage over dit burgerinitiatief dat oorzaak en gevolg van de aardbevingen in Groningen in kaart brengt en slachtoffers bijstaat. Dit is een verslag in drie delen van ieder 45 minuten, en een samenvatting.
deel 1 - https://youtu.be/t876mF1EsX8 Ons laand, ons lu en de aardbevingsmeter
deel 2 - https://youtu.be/DYJIqStFlV4 breuklijnen en stand van zaken in schade afhandeling
deel 3 - https://youtu.be/DyaedBYESVY wanhoop en herstel
In deel één zijn we op kantoor bij Ons laand, ons lu in Appingedam waar Albert Heidema en Tineke de Vlas-Klip uitleggen hoe hun organisatie is ontstaan vanuit een hongstakingskamp dat ging over aardbevingschade, in de winter van 2018. De vraag die ik probeer te beantwoorden is “wat komt er na hongerstaking?” Ze hebben een eigen aardbevingsmeter aangeschaft en Albert legt uit over welke informatie ze daarmee zijn gaan beschikken in de context van de informatie zoals het KNMI die laat zien.
In deel twee legt Albert uit hoe hij tot de conclusie is gekomen dat Groningen door de aardgaswinning inmiddels is vergeven van breuklijnen en hoe die breuklijnen samen met aquifers (watervoerende laag in de ondergrond) in direct verband staan met de aardbevingschade die mensen hebben. Tineke vertelt hoe ze al acht jaar aan het knokken is om erkenning voor het scheefzakken van haar huis te krijgen. Daarna ben ik op bezoek bij Eddie Dijk en bij Dieta Kruizinga. Beiden vertellen hun eigen verhaal van schade aan een woning die onveilig is en hun dialoog met de verschillende instanties.
In deel drie ben ik terug op kantoor in Ons laand, ons lu waar Albert het verhaal vertelt van de uitzichtloze wanhoop die veel Groningers voelen, aan de hand van wat er bij hem thuis gebeurde. En hoe hij dat samen met zijn vrouw desondanks overwon.
‘Ons laand, ons lu’ is ontstaan uit nalatigheid van Nederland. Het zijn Groningers die het er ondanks alles, niet bij laten zitten.
Ze houden kantoor aan de Solwerderstraat 42 in Appingedam en zijn dagelijks geopend.
Ze kunnen je hulp goed gebruiken.
Rico Brouwer, 9 februari 2021
Potkaars werd eind 2020 van YouTube weggecensureerd. Interviews en reportages staan -vanwege censuur- op meerdere kanalen.
links:
ons laand ons lu facebook https://www.facebook.com/OnsLaandOnsLu/
ons laand ons lu website http://www.onslaandonslu.nl/
bezoek Tweede kamer 2018 https://ricobrouwer.medium.com/te-vroeg-voor-herstel-139d0ea2489b
bezoek hongerstakingskamp 2018 https://ricobrouwer.medium.com/rug-tegen-de-muur-ffaeaa532abb
website Harry Loco http://www.harryloco.com/
‘knock on politicians door’ liedje https://www.youtube.com/watch?v=uW67MWcZsLs
‘klop op de deur van politiek’ liedje https://echtesprookjes.nl/contekst/klop-op-de-deur-van-politiek
verslag hongerstakingskamp 2018 https://www.youtube.com/watch?v=6_Jxpe2GVL8
KNMI
Op de website van het KNMI staat een persformulier, zonder telefoonnummer.
‐‐‐‐‐‐‐ Original Message ‐‐‐‐‐‐‐
On Monday, 15 February 2021 16:02, (KNMI) wrote:
Beste meneer Brouwer,
Vorige week stelde u digitaal een aantal vragen aan het KNMI. Hieronder treft u onze reactie op uw vragen aan.
Met vriendelijke groet,
Charlotte Fijnaut
****
- Is KNMI is staat grondversnelling bij een aardbeving te meten, onder de 2
We meten op verschillende stations; met instrumenten aan het oppervlak (versnellingsmeters, meet de versnelling uit de bodem) en instrumenten dieper in de grond geplaats (de boorgatmeters; registreren trillingen). Zie: https://www.knmi.nl/kennis-en-datacentrum/uitleg/seismische-meetstations.
Versnellingsmeters meten continu de grondbewegingen (24/7). Grondbewegingen en dus versnellingen van alle aardbevingen worden gemeten, zowel die van groter als kleiner dan 2 op de schaal van Richter. Ook als er geen aardbevingen zijn wordt de grondbeweging gemeten en opgeslagen.
- Is het KNMI toegestaan per meetstation te rapporteren over grondversnelling bij een beving onder de 2
Het KNMI stelt alle metingen openbaar beschikbaar. Onafhankelijk van de magnitude van een aardbeving kunnen de metingen bekeken worden, ook als er geen aardbeving is. Voor aardbevingen met een magnitude van 2 op de schaal van Richter en hoger maakt het KNMI zogenaamde shakemaps. Voor een overzicht van beschikbare meetgegevens en producten: KNMI - Seismische en akoestische data tools
- Ons laand, ons lu heeft een uitgebreid overzicht gemaakt van breuklijnen in de grond onder Groningen en correleert de aardbevingen en schade aan die breuklijnen. Beschikt het KNMI over eigen overzichten van breuklijnen, zo ja, zou u mij daar op kunnen wijzen
Het KNMI gebruikt voor onderzoek het breukenmodel zoals beschreven in: Improved definition of faults in the Groningen field using seismic attributes | Netherlands Journal of Geosciences | Cambridge Core
- Ons laand, ons lu stelt in de documentaire dat sommige meetstations niet of niet correct registreren. Specifiek Delfzijl en regio Eemshaven. Wat is uw reactie op het gestelde over het meetstation Delfzijl (op 11 minuut in deel 1 van de documentaire) en over aardbevingen in regio Eemshaven?
Meetstation G63 (Delfzijl) en G20 (Biessum) functioneren naar behoren.