Onze vader overleed in de corona lockdown - dochters Mariëlle en Pauline van Schoonhoven
kijk dit interview terug:
kijk op lbry.tv https://lbry.tv/@potkaars
luister dit interview als podcast via:
luister in buzzsprout
luister podcast in Spotify
luister podcast in i-Tunes
luister podcast in Podbean
luister podcast in Anchor
in Podcast Republic
Op 18 februari 2020 verhuisde Paul van Schoonhoven (78) naar een verzorgingstehuis, waar hij tien weken later - in de corona lockdown- overleed. Dochters Mariëlle en Pauline vertellen over het effect van zeven weken isolatie van familie op hun voorheen lichamelijk fitte maar dementerende vader en over het gevolg in menselijk leed van de lockdown maatregelen. Hun vader overleed op 24 april met een blaasontsteking, aan verwaarlozing. Officiële doodsoorzaak: covid19.
In dit persoonlijk verslag van de afgelopen maanden ook hun oproep aan zorgmedewerkers en de politiek verantwoordelijken in de eventuele volgende lockdown: ‘kies alsjeblieft voor menselijkheid en compassie of laat die keuze op zijn allerminst aan de familie’.
Ze hadden goed gezocht naar een fijne plek voor hun vader. Hij was lichamelijk fit en gezond en was graag buiten, maar hij dementeerde en had afasie waardoor communiceren eigenlijk niet meer ging. Thuiswonen ging ook niet meer en op 18 februari 2020 verhuisde hij naar een verzorgingshuis. Haast aansluitend begon een paar weken later de corona lockdown. Vanaf dat moment konden ze niet meer op bezoek maar uit de geschreven verslagen lezen ze dat hij wekenlang kennelijk niet meer uit de kleren is geweest en dus ook niet meer is gewassen? Zit hun actieve vader nu de hele tijd noodgedwongen binnen? Er zijn veel wisselende medewerkers, geen van hen lijkt hun vader te kennen. Zij kennen hem wel en begrijpen dat het slecht moet gaan, maar ze kunnen er niet bij. Op de afdeling is corona vastgesteld waarna de isolatie nog groter werd. In dat huis hebben patiënten geen eigen toilet op de kamer en hij krijgt een mobiele po. Maar weet hij wel wat hij ermee moet doen? Wanneer in de verslagen staat dat hij verward gedrag laat zien en op de gang plast, vragen ze zelf of hij wel is onderzocht voor blaasontsteking?
Het bleek inderdaad een blaasontsteking, de antibiotica slaat niet aan en eindelijk op een donderdag krijgen ze toestemming om -ingepakt met mondmasker en schort- op bezoek te gaan. Ze treffen daar hun vermagerde vervuilde en stervende vader.