Bedrieglijke taxatie bij onteigening door gemeente - Karel van der Linden in café Weltschmerz (Nederlands)

IMG_20190921_135010.jpg

In de gemeente Oisterwijk werd in 2000 een boomkwekerij onteigend. De vergoeding hiervoor werd -door kennelijke fouten in de taxatie- voor zo’n vier miljoen euro (zo’n 300%) te laag vastgesteld. In de studio vertelt kweker Karel van der Linden samen met Paula van der Linden aan Rico Brouwer hoe zijn aangifte van valsheid in geschrifte keer op keer geen vervolg kreeg en een zijn contra-taxatie door rechters tot aan de hoge raad buiten het proces stukken werd gehouden.

Karel van der Linden doet in de studio van café Weltschmerz zijn verslag van deze rechtsgang. Zijn verhaal begint in de jaren ‘80 toen hij een stukje land van zijn ouders overnam en er zijn eigen kwekerij startte.

De gemeente Oisterwijk onteigende die grond. De waarde van het bedrijf werd op zo’n 1,2 miljoen euro getaxeerd. Karel stelt vast dat dat veel te laag is en bij bestuderen van het taxatierapport dat er leugens in staan. Hij doet aangifte bij de politie, maar dat krijgt van de officier van justitie geen vervolg. Karel laat dan een tegentaxatie maken door de ZLTO (Zuidelijke Land en Tuinbouw Organisatie) en die komt op een waardebepaling van zo’n 5.4 miljoen.

In de daaropvolgende rechtsgang tot aan de Hoge Raad wordt de taxatie van Karel -door de rechter- buiten de stukken gehouden.

IMG_20190921_135210.jpg

Opnieuw doet Karel aangifte, ditmaal ook over de rechtsgang en hij start een artikel 12 procedure (daarmee moet een rechter zich buigen over de aangifte, ook als de officier van Justitie dat niet wil doen). Die rechter oordeelt dat Karel in de eerdere rechtsgang via het bestuursrecht alle opties al heeft doorlopen en dat het strafrecht zich er niet voor leent om een civielrechtelijke kwestie te beslechten. Karels beklag wordt daarom ongegrond verklaard en een verhoor van betrokkenen blijft achterwege.

Saillant detail: de taxateur die door de rechter werd aangewezen voor de waardebepaling (DLV) was een overheidsbedrijf en bij de gemeente Oisterwijk werd al vóór de uitspraak door de rechter gezegd: ‘ze hebben 1,2 miljoen klaar liggen voor die onteigening, meer zul je niet krijgen’.

Karel van der Linden schrijft in januari 2018 een brief aan minister Grapperhaus van Veiligheid en Justitie.
Hij wacht nog steeds op antwoord.

Dit gesprek wordt geopend met een oproep aan rechtenstudenten, aan juristen en aan de minister:
Iemand is via een onteigeningsprocedure bestolen van zijn bedrijf. Bij welk loket kan je in Nederland daarvan aangifte doen?

AANGIFTE ART 12.jpg

links:

aansprakelijk stelling grapperhaus.jpg