Posts in onderwijs
is de corona melder app veilig of niet? - Dave Borghuis en Milo van Code for NL

Drie techneuten praten in gewoon Nederlands over hoe de corona melder app werkt, wat er veilig aan is en wat niet. Milo van Code For NL; 'hoe deze app is gemaakt is een voorbeeld voor toekomstige overheids projecten'.

Rico: 'ik zou hem niet gebruiken'
Dave: ik heb hem al op mijn telefoon'.

De techniek waarmee de app gegevens uitwisselt lijkt op orde MAAR 'garbage in - garbage out'. Wanneer we de coronatest resultaten gebruiken in deze app, wat is dan de toegevoegde waarde?

Read More
War is coming - Hrvoje Moric, Geopolitics and Empire Podcast

This is hands down one of the very best interviews on the Potkaars channel since I started it two years ago. Returning guest is geopolitical journalist and history teacher Hrvoje Moric. We talk the upcoming elections in the US and how it matters not who wins as the inevitable outcome is likely a further totalitarianist decline, which history teaches us typically leads to war. In the end it will be the military who decides the outcome. In the end, who will the men and woman holding the guns support?

Read More
We Worden In Angst Gehouden, 'Pan de Paniek' - George van Houts

'Door de Bank genomen' heeft iets gang gezet en dat gaan we opnieuw doen met 'Pan de Paniek'.

George van Houts vertelt over zijn nieuwe theatershow met de Verleiders, die een bijdrage gaat leveren aan de geestelijke gezondheid van Nederland. Ook in dit gesprek wat het RIVM er nou van vindt dat de NOS in het acht uur journaal zegt dat PCR positief geteste mensen besmettelijk zouden zijn en of mensen die zijn opgenomen zijn in het ziekenhuis 'met corona' ook corona hebben? Vlak voor het interview belde Rico Brouwer met het RIVM, in het interview antwoord op die vragen.

Read More
Eric Mecking - Corona, de Spaanse griep en economisch vertrouwen

Vóór de crisis van 2008 schreef beursexpert Eric Mecking in zijn boek ‘deflatie in aantocht’ (2005) dat we aan de vooravond van een economische depressie zouden zitten. Mecking schreef daarna ‘het drama van 1918’, dat ging over de Spaanse griep. Recent plaatste hij de corona crisis in dat perspectief in zijn nieuwe boek ‘pandemie'. In dit interview vertelt Mecking over de corona crisis waar we nu in zitten en over de financieel economische situatie, vijftien jaar nadat ‘delaflatie in aantocht’ uitkwam.

Read More
Peace SOS - May-May Meijer (English spoken interviews)

Two interviews in English about Peace organisation: Peace SOS.
In part one May-May talks about what organisation they are and what they do. In part two of the interview we go into what they find and achieve in various conflict area’s.

May-May legt uit hoe stichting Peace SOS te werk gaat; door concrete support te organiseren met en voor de mensen die wonen in conflictgebieden zoals in Syrië, Burundi en Mali. Tegelijkertijd door ook vanuit Nederland de dialoog te zoeken met álle partijen [via ambassades] die een rol spelen in een conflictgebied.

Haar geloof en overtuiging werken; ze schreef opiniestukken in de grote kranten van Nederland en vorig jaar kwam haar boek ‘Missie wereldvrede’ uit. Op 7 april komt hetzelfde boek uit in het Engels onder de titel: ‘Inner Voices: My Journey with Psychosis and Schizophrenia’

Read More
Interview with Kazachstan: Geopolitics & Empire - and the ‘Many Stream Media’ (English)

Hrvoje Morić runs a channel called 'Geopolitics and Empire' from Kazachstan, where he's interviewed many interesting people. We got in touch and talked about our shared and different perspectives; we exchanged views. Here’s a first conversation about learning, teaching, podcasting, politics (and Pirate Party). Let’s connect.

Read More
Janneke Monshouwer over wat de NOS niet uitzond: 'Ander Nieuws' (Nederlands)

In 1956 werd het eerste televisie journaal van Nederland uitgezonden en in 1965 ging Janneke Monshouwer er werken. Dat was een tijd van pionieren: de eerste televisie reclame zou pas twee jaar later komen, net als kleurentelevisie. Janneke vertelt hoe het nieuws toen nog werd gemaakt en hoe ze het zag veranderen. Ze zou 28 jaar lang bij de Nederlandse televisie blijven werken maar werd uiteindelijk ziek van geheime, stiekeme dingen die ze zag en onwaarheden om zaken te verbergen. Ze zegt daarover: ‘dat is voor mij het allerergste. Natuurlijk krijg ik ook stress van nare dingen die in de wereld gebeuren, maar onwaarheid is het ergste. Als ik uitzoek wat er echt aan de hand is, hoe erg ook, dat is genezend’.

Read More
Hackers; Dave Borghuis & Whitehatscum - 35c3 (Nederlands)

Dave Borghuis en 'Whitehatscum' waren op de 35e Chaos Computer Club Conferentie (35c3) in Leipzig. Dit jaarlijks evenement -buiten de ICT wereld van de grote software huizen- groeit al 35 jaar en trok dit jaar ruim 17.000 bezoekers van over de hele wereld.

Het zijn de mensen van 'hackerspaces'. Dave en Booy vertellen van 35c3 en wat dat zijn; hackerspaces.

En van een 12 snarige gitaar; de eerste keer muziek in potkaars.

Read More
De impact van hackmisdrijven; Rico Brouwer van Mischa van Geelen (Nederlands)

De politie heeft vorig jaar nog geen 5 procent opgelost van in totaal 2300 aangiften over hackmisdrijven. Het aantal aangiften blijkt bovendien het topje van de ijsberg: van naar schatting 80 procent van de hacks wordt geen aangifte gedaan. Rico Brouwer in gesprek met Mischa van Geelen over computer criminaliteit.

Read More
The Internet of Things en de risico's van DDOS; Rico Brouwer en Rickey Gevers (Nederlands)

DDOS is een eenvoudige methode om grote en belangrijke websites buiten functie te brengen. Betakids en pubers zijn in staat met relatief weinig kennis en middelen, cruciale sites van banken en overheden "plat te leggen". Hoewel dit met grote regelmaat gebeurd, is er toch weinig ambitie om aan deze kwetsbaarheid in het digitale netwerk.

Rickey Gevers is hacker en cybersecurity adviseur.

Read More
Scholen moeten nu echt ICT gaan doceren; Rico Brouwer, Astrid Oosenbrug en Zawadi Done (Nederlands)

De onderwijsraad schreef in 2014 dat eigentijds onderwijs nodig is om leerlingen en studenten voor te bereiden op hun toekomst. Ze moeten meer dan voorheen gaan beschikken over ‘21ste -eeuwse vaardigheden’. Maar die 21ste – eeuwse vaardigheden leer je momenteel nog het beste, als je er ook zelf wat voor doet.

Read More