Je persoonlijke veiligheid in de volgende crisis: Rico Brouwer en Bart Brands

overgenomen van café Weltschmerz: “Hoe zit dat met je veiligheid als er een 'Internationale Noodsituatie in de Publieke Gezondheid' is, zoals met dat Wuhan corona virus? Of als een grote financiele instelling failliet gaat zoals in 2008 en er een nieuwe bankencrisis zich aandient? Rico Brouwer in gesprek met veiligheidskundige Bart Brands, werkzaam als edelmetaalspecialist bij GoldRepublic en voorzitter van de European Blockchain Foundation”.

Die financiële crisis was voor mij de eye-opener waardoor mijn kijk op de wereld en op mezelf veranderde. Ik ging ‘terug naar school’ en vond de informatie die ik zocht in boeken van schrijvers als Eric Mecking, Willem Middelkoop en Jim Rickards. Ik luisterde jarenlang tijdens woon/werk verkeer in de file en tijdens sporten, naar audio boeken zoals van The Teaching Company over geschiedenis. Op internet vond ik oa. Max Keiser en Zerohedge en podcasts. Dat leidde er later toe dat ik later zelf politiek ging doen met de Piratenpartij en daarna interviews ging maken in café Weltschmerz en podcasts in Potkaars. De meeste interviews die ik maak zijn er om mezelf verder te informeren over een bepaald onderwerp en zo wellicht andere mensen mee te nemen op mijn zoektocht.

In dit café Weltschmerz interview met Bart Brands probeerde ik iets anders te doen. Ik zou willen dat mensen zich niet laten overvallen door de volgende crisis, zoals 2008 mij overviel.

De crisis van 2008 was een symptoom en wat we sindsdien hebben gedaan is symptoombestrijding. Dat betekent dat er niet iets is opgelost! Al een tijdje wilde ik daarom een interview maken over mensen die zich weerbaar maken tegen zo’n crisis omdat ze hebben geleerd van de geschiedenis. Ik wilde dat verhaal vertellen vanuit het perspectief van weerbaarheid, zoals een security specialist in ICT naar de beveiliging van een computernetwerk kijkt. Dus niet vanuit angst, maar vanuit inventarisatie van bedreigingen en nemen van passende tegenmaatregelen. Een interview met iemand vanuit de handel van een prepperswinkel, of een belegger in aandelen, of cryptocurrency specialist zou niet het hele verhaal vertellen. Een gast vanuit het perspectief van een instituut dat een rol speelt in het financiele systeem al helemaal niet.

Het verhaal van Bart Brands sinds 2008 lijkt wel wat op dat van mij. Hij is ‘veiligheidskundige’ zoals ik IT’er ben. Bart verdiepte zich via zelfstudie in de achtergronden van die crisis en werd uiteindelijk edelmetaalspecialist.

links:

 

Bitcoin, is geen goud