Wrakingsprocedure strafzaak Willem Engel - livestream

  • interview met Willem Engel na de zitting op 17 januari, gevolgd door integrale registratie van de wrakingszaak - op Rumble - YouTubr - Odysee - Bitchute

Het demonstratierecht is een grondrecht en mensenrecht dat geldt voor iedereen, net als de vrijheid van meningsuiting. Onze overheid verbood in de coronacrisis demonstraties tegen het regeringsbeleid, beperkte via de social media bedrijven wat je op internet er over mocht zeggen en huurde influencers in om het beleid te helpen uitdragen. Dat beleid -de coronamaatregelen- was ingegeven door een veronderstelde Infection Fatality Rate (kans dat de besmetting fataal is) van 3% of hoger (bron). Inmiddels weten we dat de kans om na infectie te overlijden eerder in de buurt van de 0.03% lag (bron) en dat de maatregelen zelf een negatief effect op onze samenleving hadden, oa. door toename van honger, armoede en ongelijkheid (bron).

Ook als de IFR 3% zou zijn geweest, zou het recht om je kritisch uit te kunnen spreken en te demonstreren moeten gaan boven de mogelijkheden van de overheid om je het woord te ontnemen of te vervolgen. Het alternatief is namelijk dat verkeerd beleid ook nog eens kan worden ingezet om critici op dat beleid de mond te snoeren, zoals nu lijkt te gebeuren. Willem Engel van Viruswaarheid uitte zich in de coronacrisis kritisch op het beleid en kwam op voor vrije meningsuiting en het recht om te mogen demonstreren. Hij wordt nu door het Openbaar Ministerie vervolgd voor opruiing op basis van een strafdossier met gemanipuleerde uitingen, die hij op social media zou hebben gedaan.

Opruiing: “hij die in het openbaar, mondeling of bij geschrift of afbeelding, tot enig strafbaar feit of tot gewelddadig optreden tegen het openbaar gezag opruit, wordt gestraft met gevangenisstraf van ten hoogste vijf jaren of geldboete van de vierde categorie.” (bron)

In Potkaars zet ik met de camera transparantie op het coronabeleid en hoe het staat in Nederland met het demonstratierecht, de vrijheid van meningsuiting en met de rechtspraak. Ik volg de strafzaak waarin Willem Engel verdachte is met belangstelling en film de zittingen die je kunt terugzien via https://potkaars.nl/rechtszaken-lijst .

In de zitting van 9 januari 2023 bleek dat er nog vragen openstonden. Ook was er nieuwe informatie naar voren gekomen over mogelijk ongepast gedrag door de NCTV, het Openbaar Ministerie, de Minister van Justitie en de rechter. Engel vroeg de rechter om het Openbaar Ministerie niet-ontvankelijk te verklaren, dan wel om hem toe te staan getuigen op te roepen, en hij riep de rechter op zich uit te spreken over zijn onafhankelijkheid in deze zaak. Toen de rechter ondanks die verzoeken aangaf het onderzoek te sluiten en hierop pas bij het uitspreken van het vonnis in te zullen gaan, besloot Willem Engel de rechtbank te wraken.

In navolging op de zitting van 9 januari, is op dinsdag 17 januari de wrakingszitting in de strafzaak van Willem Engel. Potkaars is er bij en maakt opnamen, livestream via deze link https://youtu.be/q_M7lbYWX3E