Eén Munt Per Uur als Mensenrecht, One-Coin-Hour - Teun van Sambeek (English, Dutch / subtitled)

In dit interview in drie delen vertelt Teun van Sambeek over het 1CoinH project (één munt per uur). Een digitale munt, die de belofte in zich heeft van een systeem met echt onvoorwaardelijk basisinkomen, als een community munt die wereldwijd schaalbaar en uitwisselbaar is.

Deel één (in het Nederlands, Engels ondertiteld) bespreekt de achtergronden van de alsmaar groter wordende problemen in het oude geldsysteem van schuld en banken, rente en inflatie en de aankomende Central Bank Digital Currencies. Worden we een communistische nachtmerrie ingerommeld, of is er nog een uitweg en hoe kiezen we die dan in een streeds meer repressieve wereld?

In deel twee (Engels, Nederlands ondertiteld) gaat dit gesprek verder en gaan we meer de diepte in over hoe een onvoorwaardelijk basisinkomen alleen maar kan werken zonder die centrale autoriteit. In deel drie (ook Engels) worden de technische aspecten uitlgelegd van 1coinh op een manier die iedereen snapt, maar in ieder geval programmeurs die de code willen gaan bekijken.

Iedereen kan meedoen en wanneer je meedoet, krijg je 1 Munt Per Uur -one coin per hour- automatisch op je telefoon. Je krijgt het van je telefoon, ook zonder internet connectie, net als iedereen die meedoet. De munten verliezen hun waarde met 40% per jaar, waardoor de totale geldhoeveelheid in het systeem beperkt en stabiel blijft. 1CoinH is geld dat wil rollen, niet om in te sparen maar om transacties mee te doen. Dus zonder tussenkomst van een bank of overheid. De dystopische bedenksels van de mensen achter het Fiat-geld zijn zonder meerwaarde. Het programma is open source, de eerste pilot is in 2022 afgerond, begin 2023 gaat de eerste versie van start.

links: