Rente en de Eiland Economie - Ad Broere (Nederlands)

Ad Broere is econoom met veertig jaar ervaring in bedrijfsleven, bank en onderwijs. Hij is sinds 2007 ook actief als auteur en publicist. Zijn boek ‘Geld in de Bijrol’, is de aanleiding voor dit gesprek.

Ad Broere is één van die mensen waar ik veel van heb geleerd sinds de crisis van 2007/2008. Ik mocht hem eerder dit jaar interviewen in theater Carré bij het symposium van ‘Ons Geld’ en wilde daarover verder praten.

grow_the_real_economy_9748.jpg

Want geld heeft toch de hóófdrol? In alles wat we op dit moment doen met elkaar en in de wereld? Het had na die crisis in 2007/2008 in ieder geval bij mij de hoofdrol, met mijn spaargeld bij Icesafe en net afgesloten hypotheek. Als het dan in een boek van een econoom -die echt wel de diepte in gaat in interviews over pensioenen, rente, geldcreatie en het financiële systeem- als geld daar ineens maar een bijrol heeft, wat heeft dan de hoofdrol?

Ad vertelt over ons economisch systeem via een parabel, een fictief verhaal van ‘de eiland economie’. Stel je voor je bent met een groepje op een eiland en je moet het met elkaar zien te rooien. Heb je dan geld nodig en wat gebruik je als geld? Wat gebeurt er als je begint met niks en je introduceert geld, rente en een bankier?

Wat volgt in dit gesprek is een gesprek over wat de waarde in onze economie en ons leven misschien wel het beste weergeeft: de tijd die we hebben met elkaar en wat we er mee doen. Ad vertelt over hoe rente en zelfs geld zónder rente, ongelijkheid vergroten en hoe alles in de echte economie in het werk lijkt te worden gesteld om de status quo te handhaven in plaats van de boel beter en meer houdbaar in te richten.

Waar we nu zijn in de echte economie is niet nieuw en de geschiedenis zal zich vast weer herhalen. Net zoals de manier waarop we reageren op wat er gebeurt, lijkt op hoe we dat eerder deden. In dat licht bezien is wat Klaas Knot juist vandaag probeert te doen [ingrijpen op de woningmarkt, de bank reserves een beetje proberen op te opschroeven] niet erg betekenisvol en minder relevant dan wat Ad Broere te vertellen heeft in deze Potkaars.


Liedje voor Ad:
Het IMF (Internationaal Monetair Fonds) komt in het gesprek met Ad ook langs. Hij praat er met weinig liefde over. Ik schreef dit liedje toen ik las over een voorstel binnen het IMF uit 2013 om eenmalig 10% spaargeld van iedereen af te pakken (hier is dat IMF plan) om alle staatsschuld weer 'houdbaar' te maken. Want als je geld op je rekening bij de bank zet, is het niet meer van jou. Je geeft het aan de bank en je hebt er een claim op, dus je hoopt dat je het terug krijgt. Niet ondenkbaar, zulke maatregelen. Immers inmiddels wordt met negatieve rente op een andere manier geld van je rekening afgehaald.

Nu zoveel jaar later wordt de baas van het IMF, Christine Lagarde de nieuwe baas van de Europese Centrale Bank. Naar verluidt heeft ze zelf andere plannen: afschaffen van contant geld. Dat bovenop de negatieve rente? What could possibly go wrong.

link https://echtesprookjes.nl/contekst/geef-je-zakgeld-maar-aan-mij