u krijgt een boete van 500€ maar u kunt in verzet - vrijspraak demonstrant door politierechter

In maart 2021 waren er kort na elkaar demonstraties tegen het regeringsbeleid die de geschiedenisboekjes in zullen gaan vanwege excessief politiegeweld aan de ene kant en demonstranten die massaal kozen voor non violence non cooperation aan de andere.

Toen op 20 maart (reportage Potkaars op https://potkaars.nl/blog/2021/3/20/wereldwijde-demonstratie-voor-onze-vrijheid-amsterdam-museumplein ) in opdracht van de burgemeester van Amsterdam het Museumplein door de Mobiele Eenheid werd ontruimd, kozen demonstranten ervoor in optocht het plein te verlaten. Ze werden later alsnog ingesloten op de leidsekade en daar aangehouden (reportage oa. op de Ommekeer op https://youtu.be/EG9lNc_7vEM?t=3533 )

Zulke beelden en het ervaren onrecht op die demonstraties maakte dat Bernard uit Arnhem besloot de volgende dag voor het eerst ook te gaan demonstreren. Met de auto gingen ze naar Amsterdam, maar ze kwamen er te laat aan. Het Museumplein was opnieuw verboden gebied verklaard en afgesloten. Bernard en zijn groepje besloten de stad in te gaan. Maar hij raakte zijn groepje kwijt en juist op dat moment wordt vlakbij een ander groepje demonstranten aangehouden.

in het interview getoonde beelden zijn van Museumplein op resp. 20 en 28 maart 2021, niet van 21 maart.
Potkaars deed van de demonstratie op 21 maart geen verslag.
Beelden van 21 maart, de dag dat Bernard naar Amsterdam ging, staan bijvoorbeeld op https://www.youtube.com/watch?v=I-MJsok5haQ


Bernard is ‘bijvangst’. Hij wordt urenlang vastgehouden en pas tijdens de avondklok die toen gold weer naar huis gestuurd. Met een strafbeschikking van 500€ op zak kiest hij er voor zijn zaak voor te laten komen bij de politierechter. In Potkaars vertelt hij op 11 februari 2023 wat hem allemaal is overkomen die dag en de afgelopen twee jaar en wat hem boven het hoofd hangt. Op 22 februari was de zitting die door Potkaars werd gefilmd.

Bernard werd vrijgesproken. Complimenten voor hem, zijn advocaat, de officier van justitie en de rechter. Maar na onverdedigbaar beleid zoals die avondklok, na onverdedigbaar politiegeweld tegen vreedzame demonstranten, na deze vrijheidsberoving van Bernard die niet eens een aanhouding lijkt te zijn geweest en na twee jaar van angst en spanning vanwege de ervaringen die dag vraag ik me af: had al dat en deze gang naar de rechter niet voorkomen kunnen worden?

links: