Persverklaring Potkaars over samenwerking met de Anton Mussertprijs 2022

Op zes maart jl. filmde ik de uitreiking van een aantal Anton Mussertprijzen. Op Twaalf maart zal ik die beelden uitzenden in een gezamenlijke productie met Viruswaarheid waarin ik ook de Potkaarsaward publieksprijs 2022 uitreik.

‘Met Potkaars toon ik licht tegenover duister, saamhorigheid tegenover verdeeldheid en zet ik transparantie op de macht. In de coronacrisis maak ik daarom niet alleen interviews en reportages maar film ik ook rechtszaken’. Maar waarom werk ik mee aan die Mussertprijs?

Onze samenleving is gebouwd op fundamentele mensenrechten. Grondrechten die er onvervreemdbaar zijn ook als rechters of politici zeggen dat ze voorwaardelijk zijn. Mensenrechten die beschermd zouden moeten worden door die politici en door de rechters, maar ook als dat niet gebeurt zijn ze er. Zoals kinderrechten die zeggen dat je een kind geen medicijnen geeft tenzij het in het belang van het kind zelf is. ‘Bij alle maatregelen betreffende kinderen, ongeacht of deze worden genomen door openbare of particuliere instellingen voor maatschappelijk welzijn of door rechterlijke instanties, bestuurlijke autoriteiten of wetgevende lichamen, vormen de belangen van het kind de eerste overweging’ staat in het verdrag inzake de rechten van het kind uit 1989. De rechter interpreteerde november vorig jaar in haar vonnis niet alleen de wettekst anders; ze maakte zelfs een eigen vertaling vanuit het Engels en gebruikte dat in haar vonnis.

De ministers baseren hun beleid op advies van commissies. De landsadvocaat riep de rechter in die zaak op te oordelen dat het niet de bedoeling is dat leden van adviescommissies voor de rechter verantwoording af moeten leggen, maar zo kan je ze dus ook niet controleren! Dit zijn voorbeelden die laten zien dat adviesorganen tot instrument zijn geworden van politiek en rechtspraak die zijn stukgemaakt. Niet door een virus, maar door mensen. Net zoals in de tijd van Anton Mussert.

In een rapport dat door de Minister van Binnenlandse Zaken kort voor de coronacrisis aan de Tweede Kamer werd gestuurd, werd Potkaars aangehaald: “If you want real news, you have to cut through the smoke -smokes & mirrors- to get to information and demand a controllable government”.

‘Ik wil dat we samen met elkaar er voor zorgen dat de overheid weer controleerbaar wordt. Dat we dat doen door met elkaar die spreekwoordelijke kaars aan te doen en ondertussen niet bang te zijn ons uit te spreken tegen het donker; de smoke and mirrors’.

Het publiek heeft zich uitgesproken over wie de winnaar is van de positieve Potkaarsaward Publieksprijs én wie de winnaars zijn van die walgelijke Anton Mussertprijs. Licht én donker. Met Potkaars doe ik van beiden verslag. Uitzending op 12 maart.

Rico Brouwer, 7 maart 2022

Rico Brouwer