War on Cash - rechtszaak over contante betalingen in filmhuis Arnhem, Michiel Jonker en de Autoriteit Persoonsgegevens

Arnhemcity12, CC BY-SA 4.0 < https://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0 >, via Wikimedia Commons

Verslag van de rechtszaak in Arnhem van Michiel Jonker tegenover de autoriteit persoonsgegevens over het mogelijk houden van contante betalingen in een filmhuis: ‘Verzoek om handhaving op grond van AVG’. En analyse in interview met Jonker na afloop.

Op steeds minder plaatsen kan je nog contant betalen en op steeds meer plaatsen wordt je gedrag -ook je betaalgedrag- vastgelegd. In arthouse-bioscoop Focus in Arnhem kun je sinds 2018 niet meer met contant geld een kaartje kopen. Dat impliceert volgens Jonker dat kan worden vastgelegd welke films je bezoekt. Maar wat vandaag nog niet 'controversieel' is, is dat later of in het buitenland misschien wel? Het recht op privacy dat door de algemene verordening gegevensbescherming en de autoriteit persoonsgegevens zou moeten worden beschermd lijkt echter op voorhand te verliezen.

Michiel Jonker vroeg destijds aan de bioscoop om cash betalingen mogelijk te houden. Hij vroeg daarna de autoriteit persoonsgegevens om -gelet op de wet over gegevensbescherming- handhavend op te treden. Hierover sprak ik Michiel reeds in 2020 in café Weltschmerz. Nu is het 2022 en staan Michiel Jonker en de AP tegenover elkaar voor de rechter. Michiel Jonker vindt dat de Autoriteit Persoonsgegevens (AP) er juist op zou moeten toezien dat je geen verantwoording hoeft af te leggen over welke films je ziet en dat je daarom anoniem naar de bioscoop moet kunnen.

Hij wil dat de AP de bioscoop opdraagt contante betalingen te accepteren, de AP vindt dat dat niet hoeft. De AP betoogde tijdens de zitting op 8 februari 2022 in Arnhem dat het algemeen bekend zou zijn dat gebruik van cash geld gevaar met zich brengt en dat ze om die reden geen aanleiding zag tot handhaven. Potkaars filmde de zitting en sprak Jonker na afloop in interview.

Tijdens de rechtszaak vertelt dhr. Dassen (bioscoopdirecteur) van een incident dat in de bioscoop in het verleden met contant geld zou hebben plaatsgevonden. In de nabeschouwing legt Jonker uit wat er destijds werkelijk zou zijn gebeurd en leest hij (alsnog) een deel van zijn pleitnota voor, wat ter zitting niet werd toegestaan. Uitspraak schriftelijk over zes weken.


op 17 mei 2022 deed de rechter uitspraak. Jonker verloor: “Uit het bovenstaande volgt dat de beroepsgronden van eiser tegen het standpunt van verweerder in het bestreden besluit geen doel treffen. Het beroep is ongegrond. Beslissing, de rechtbank: verklaart het beroep ongegrond”
uitspraak: https://linkeddata.overheid.nl/front/portal/document-viewer?ext-id=ECLI:NL:RBGEL:2022:2431