Mag een anti-oorlog demonstratie op de Dam in Amsterdam als tegendemonstranten met geweld dreigen?

Op 6 november 2022 gaat Samen voor Nederland demonstreren in Amsterdam. Ze doen dat voor vrede en tegen oorlog onder de leus ‘No war, just peace’. Deze organisatie, die eigenlijk bestaat uit een groep samenwerkende organisaties, demonstreerde eerder maar niet eerder was podiumspreker David Icke daarvoor uitgenodigd. Afgelopen week ontzegde de EU op verzoek van Nederland Icke toegang tot het Schengen gebied voor de komende twee jaar, naar aanleiding van zijn voorgenomen optreden op deze demonstratie.

Voor de bestuursrechter in Amsterdam diende in spoedprocedure op 4 november een zaak over de locatie waar de demonstratie zou beginnen. Die zou aanvankelijk op de Dam zijn, omdat daar het nationale oorlogsmonument staat, maar werd door de gemeente verplaatst naar het Museumplein vanwege ophef juist naar aanleiding van het voorgenomen optreden van Icke. Tegendemonstraties en kennelijke uitingen op social media zouden van de Dam een locatie maken waar de veiligheid door de politie niet kon worden gegarandeerd. De demonstratie bestaat uit een statisch deel, gevolgd door een mars door de stad.

In dit videoverslag eerst een tien minuten durend interview met Michel Reijina van Samen voor Nederland direct na de rechtszaak en vóór de uitspraak, gevolgd door de integrale registratie van de rechtszaak. In de zitting werd een stukje uit een ander interview getoond, dat Mordechai Krispijn had met David Icke waarin ze spraken over de beschuldigingen aan het adres van Icke. Tijdens het tonen van die beelden moesten de camera’s in de rechtszaal uit. Ze zijn op die plek achteraf in het verslag gemonteerd, overgenomen van de facebook pagina van Mordechai Krispijn.

De uitspraak rond zeven uur ‘s avonds was dat SVN verloor, de demonstratie mag zondag definitief niet op de Dam beginnen. Later die avond besloot SVN de demonstratie af te blazen (persbericht).

Bij aankomst kwam ook net Morry aanrijden. We liepen samen op naar de ingang van het gerechtsgebouw waar een eenzame fotograaf dit plaatje schoot. In de rechtszaal waren zo’n dertig mensen aanwezig. Links zat SVN, rechts de woordvoerster namens de burgemeester en haar advocaat. Er waren meerdere collega’s van de landelijke pers aanwezig, SBS/NOS maakten ook video opnamen. In de zaal waren ook meerdere politieagenten aanwezig.

links: