Waarom de politiek niet alleen naar het OMT moet luisteren - Peter de Graaf

Peter de Graaf werkte acht jaar lang, tot het in 2011 werd opgeheven, bij het Nederlands Vaccin Instituut (NVI). Het NVI deed onder andere inkoop van vaccins voor het Rijks Vaccinatie Programma (RVP) en vaccinproductie. Daarna werkte hij -tot vorige week- zeven jaar bij het RIVM. We kijken in dit gesprek terug op de vaccinatie campagne in 2009 met de Mexicaanse Griep en naar het beleid in de Corona crisis nu.
Dit gesprek werd opgenomen bij Led Screen Solutions.

rumble

youtube

odysee

kijk/luister dit interview terug:
Dit interview staat op meerdere kanalen


COVID-19 (SARS-CoV-2) (2020)

Wijzigingsdatum 23-02-2021 | 11:48

Het coronavirus  severe acute respiratory syndrome - coronavirus -2 is het virus dat de ziekte COVID-19 kan veroorzaken. Het virus wordt van mens op mens overgedragen. Door hoesten en niezen worden druppeltjes verspreid Iemand anders kan ze inademen en daardoor besmet raken. De druppeltjes kunnen ook via handen worden overgedragen. Bijvoorbeeld als iemand met de handen aan de neus of het gezicht zit en vervolgens een ander een hand geeft. 

Bron: https://www.rivm.nl/coronavirus-covid-19/virus

Mexicaanse griep (2009)

De Mexicaanse griep, officieel Nieuwe Influenza A (H1N1),[2][3][4][5] en aanvankelijk ook wel varkensgriep[6] is een griepvirus dat in 2009 een pandemie veroorzaakte. Het virus behoort tot een nieuwe stam vaDe Mexicaanse griep, officieel Nieuwe Influenza A (H1N1),[2][3][4][5] en aanvankelijk ook wel varkensgriep[6] is een griepvirus dat in 2009 een pandemie veroorzaakte. Het virus behoort tot een nieuwe stam van het H1N1-varkensgriepvirus en had zijn oorsprong in Mexico in maart 2009.

Het virus manifesteerde zich voor het eerst in Mexico en breidde zich in april uit naar de Verenigde Staten en al snel ook naar andere landen. Op 11 juni verklaarde de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) dat het uitbreken van Influenza A (H1N1) een pandemie is.[7] Op 16 juli meldde de WHO dat het aantal Mexicaansegriepgevallen inmiddels niet meer te tellen was.[8] Volgens cijfers van het Amerikaans Centrum voor Ziektecontrole en -Preventie (CDC) waren er op 28 augustus 2009 209.438 besmettingen en ten minste 2.185 doden als gevolg van het virus vastgesteld.[9] Bij sterfgevallen is vaak sprake vBron: https://nl.wikipedia.org/wiki/Mexicaanse_griepan een combinatie met één of meerdere andere aandoeningen waardoor de patiënt reeds een sterk verminderde gezondheid heeft. Overlijden aan alleen Mexicaanse griep is zeldzaam.

Bron: https://nl.wikipedia.org/wiki/Mexicaanse_griep


SARS (2003)

SARS (Severe Acute Respiratory Syndrome) is een ernstige virale infectieziekte. Het ziektebeeld is een atypische pneumonie. In 2002-2003 was er een wereldwijde SARS- epidemie met meer dan 8.000 patiënten. De epidemie werd veroorzaakt door een nieuw coronavirus. Bronopsporing, contactonderzoek en hygiënemaatregelen zijn van groot belang. Bij (het vermoeden van) patiënten met SARS is strikte isolatie noodzakelijk om verspreiding te voorkomen. Een onmiddellijke melding van een (verdacht) geval is dan ook van groot belang. Vanwege de internationale gevolgen van deze ziekte geldt voor SARS een meldingsplicht aan de WHO.

Verwekker: SARS-coronavirus (SARS-CoV)

Incubatieperiode: 2 tot 10 dagen

Bron: https://www.zorg-en-gezondheid.be/sars