kort geding Facebook Censuur - Stichting Smart Exit en Mordechay Krispijn

originele live stream

uitgebreid met videostream van Willem Engel vooraf en verbeterde audio

Ik mocht de rechtszaak tegen censuur door Facebook filmen en uitzenden op dinsdag 6 oktober vanuit de rechtbank Amsterdam. Dat is misschien nog niet eerder gebeurd in Nederland, dat een podcast kanaal / burger journalist zo'n livestream verzorgt. Na het filmen bij het opruimen vroeg de rechter of de opname online bleef? Ik moest lachen en zei tegen de rechter die nog moest oordelen over censuur of niet: 'dat weet ik niet want naast facebook weten we ook van YouTube dat ze censureren'. Mijn live stream ging naar YouTube. Ik vraag me af hoe lang mijn kanaal online mag blijven van YouTube? Een paar dagen later werd het YouTube account van Viruswaanzin uit de lucht gehaald. Volgens YouTube vanwege copyright schendingen.

Dit kort geding ging over de Facebook gebruiksvoorwaarden en censuur. Het kort geding had betrekking op pagina's, groepen en profielen die door Facebook geautomatiseerd offline genomen zouden zijn. Onder andere de groep ‘nee tegen de anderhalve meter’ met meer dan twee honderd duizend leden. In een rechtszaak is het onderscheid tussen een profiel en een pagina belangrijk net zoals de naam van een groep of wie de moderator is. De verdediging (Facebook was er zelf niet, maar hun advocaten) stelden dat het onduidelijk was welke pagina of profiel en wie daar beheerder was. Het werd warrig en zou me verbazen als de eisers gelijk krijgen van de rechter, al was het maar vanwege die gezaaide verwarring.

uitspraak rechter op 13 oktober (Facebook heeft gewonnen): https://uitspraken.rechtspraak.nl/inziendocument?id=ECLI:NL:RBAMS:2020:4966

Wat mij het meeste bijblijft na deze zitting:
- de bewaking bij de ingang van het gerechtsgebouw vroeg mij (zonder mondkapje op) of ik er op uit was mensen te besmetten.
- Willem Engel maakte een livestream voorafgaand de zitting, maar je mag in het gebouw niet filmen. Doet hij toch en dat triggert de bewaking. Het geeft leuke beelden maar wat is je doel om dat te doen?
- In de rechtszaal gaat dat verder en is er weinig respect tussen álle partijen, incl. de rechter. Engel en Krispijn van Viruswaarheid laten zich de mond niet snoeren, de rechter en Facebook verdediging praten denigrerend over Engel. Dit is een belangrijke zitting om terug te zien. Hoe moet je je dan verdedigen tegen censuur door de grote social media kanalen? #deletefacebook

In de pauze legde Jeroen Pols me uit wat ‘horizontale werking’ betekent. Voor mij als burger telt gewoon ‘vrijheid van meningsuiting’ (VVM), op een manier dat je je mag uiten hoe en waar je wilt zolang het binnen de wet is. Maar zo werkt dat juridisch kennelijk niet helemaal. Omdat een overheid de partij is die je vrijheid van meningsuiting kan beperken heeft het grondrecht voor VVM een verticale werking (verticaal van overheid naar jou, is anders dan horizontaal tussen twee private partijen).

Facebook is een private partij en net zoals bijvoorbeeld een café je zou kunnen verbieden dat mensen vloeken ‘als je hierbinnen vloekt dan zetten we je er uit, vloeken doe je maar op straat’ zo kan Facebook je met hun gebruiksvoorwaarden ook beperkingen opleggen. De vraag die in de rechtszaal werd gesteld is of Facebook een zo groot monopolie heeft dat VVM horizontaal zou moeten werken? De vrijheid van meningsuiting impliceet niet een verbod op het beperken ervan, door iemand anders dan de overheid.