Potkaars - praat met iedereen

lbry

In een tijd waarin iedereen nepnieuws kan verspreiden
weet niemand meer wat echt is

Potkaars - praat met iedereen

De embedded videos die zijn weggecensureerd blijven hier op deze blogentry staan als littekens. Potkaars verplaatsts het ‘leader filmpje’ over het internet van dienst naar dienst, tot het op is.

Der Spiegel bood in 2015 haar excuses aan, nadat ze leugens van Bellingcat had gepubliceerd. In 2018 klaagt ze haar eigen journalist Claas Relotius aan (CNN journalist van het jaar in 2014), nadat bleek dat ook hij verhalen had verzonnen. In 2020 schrijft ‘the GreyZone’ over misleiding door Bellingcat, wat hier in het Nederlands is vertaald. Maar dat is burgerjournalistiek. Kan je dat dan wel vertrouwen?

In Nederland heeft de Nederlandse Omroep Stichting (NOS) als publieke omroep de taak het media-aanbod voor de landelijke publieke mediadienst te verzorgen. De NOS heeft een eigen zwartboek -in de burgerjournalistiek weliswaar- waarin door haar gemaakte fouten worden bijgehouden.

VVD Minister Opstelten zei ‘een minister liegt niet’, in 2015 trad hij af nadat uitkwam dat hij de Tweede Kamer onjuist had geïnformeerd.

Wil je echt nieuws, dan moet je door de rook –smoke & mirrors- naar het vuur door vrije toegang tot informatie en een controleerbare overheid.

Informatie wegzetten als ‘nepnieuws’ is makkelijk. Wat stel jij er tegenover?

Potkaars vertelt het verhaal van mensen die ‘dingen zijn gaan doen, die er toe doen’. Het is een activisten kanaal op zoek naar hoop en verbinding. Wat is er mis, hoe kan het beter en wat doe jij om dat voor elkaar te krijgen? Potkaars zijn podcasts die licht geven. Ik maak ze en zoek die van jou.

Rico, 24 december 2018

bronnen;

In oktober 2019 refereert het rapport van Minister Kajsa Ollongren van binnenlandse zaken “Politiek en Sociale Media Manipulatie” aan de pagina die je nu leest.

https://www.rijksoverheid.nl/documenten/rapporten/2019/10/18/rapport-politiek-en-sociale-media-manipulatie


Visualisatie: https://renkokoppe.com/
Geluid: Rico Brouwer

Muziek (gebruikt met toestemming): Stranguria, Album: Waangenaam, Nummer: Nederland