Posts in catalonie
Spaanse militairen suggereren om 26 mljn burgers te fusilleren en een staatsgreep te plegen - Gerber van der Graaf

Wanneer militairen in een WhatsApp groepje het voorstel doen 26 miljoen mensen te fussilleren, het kantoor van een politieke partij te bombarderen en een staatsgreep te plegen, dan moet je daar wel wat mee. De minister van justitie in Spanje deed aangifte. Het Europese gerechtshof ondertussen herinnert het Spaanse hooggerechtshof er aan dat ze in Spanje nog steeds politiek gevangenen vasthouden die al een jaar geleden hadden moeten zijn vrijgelaten.

Read More
De Koning is het land uitgevlucht; krooncrisis in Spanje - Gerber van der Graaf

Over ‘de Beatrix van Spanje’ - Juan Carlos I- die het land is ontvlucht vanwege Corruptie, Witwassen, lijntjes met Saudi Arabië, een koffer met 1.7 miljoen aan eurobiljetten en een Zwitserse rekening met 100 miljoen dollar. Naar verluidt zit hij in de Domincaanse Republiek. Gerber van der Graaf doet vanuit Spanje verslag. Wat de huidige koning Felipe VI het beste kan doen?:'die kan ook beter ophoepelen'.

Read More
Catalaanse leiders in ballingschap eindelijk in het Europese parlement - Gerber van der Graaf en Rico Brouwer (Nederlands)

Vanaf maandag is de nieuwe vraag; komt Spanje in een openlijke strijd met de Europese Unie? Puigdemont kan voor het eerst aan de slag in het Europees Parlement dat hem met Spanje toegang ontzegde. De Europese rechter oordeelde dat dat onterecht was.

Vanaf Maandag is de vraag of de opvolger van Puigdemont in Catalonië Quim del Torra ook opgepakt wordt, omdat hij opkomt voor het recht op zelfbeschikking, door Spanje werd afgezet, maar door het Catalaans parlement wordt beschermd in zijn functie.

Read More
24/7 politiebewaking tegen gele verf in Catalonië - Gerber van der Graaf (Nederlands)

In deze potkaars vertelt Nederlands/Catalaan Gerber van der Graaf hoe de onafhankelijkheidsrechtzaak tegen de Catalanen is gegaan afgelopen maanden en hoe het nu gaat in Catalonië in de context van de verkiezingen voor het Europees parlement: Catalaanse gekozen volksvertegenwoordigers mogen het Europees Parlement niet in.

Het interview begint met een kijkje uit het raam waar politiebewaking moet voorkomen dat Catalanen met gele verf protesteren tegen de gang van het strafproces in Madrid.

Read More
professor of international law Alfred de Zayas - Venezuela Coup d'état (English)

Interview turned masterclass on history and international law. Alfred De Zayas is outspoken: ‘what shocks me in the case of Venezuela is not that a demented president wants to irrigate upon himself the right to determine “I want this person as president of Venezuela and I want this person as whatever” but the fact that the Dutch the French the Spaniards the Canadians have followed suit so you have here actually a revolt against international law carried out not by banana republics but is carried out by countries that claim to be committed to democracy rule of law and human rights’.

Read More
Rebellie in Spanje of politieke gevangenen in de Europese Unie? (Nederlands)

Op 1 oktober 2017 trad de Spaanse regering met geweld op tegen vreedzame Catalanen die wilden stemmen voor het referendum over onafhankelijkheid. Sindsdien verblijven gekozen Catalaanse volksvertegenwoordigers in ballingschap of zitten zonder proces al 15 maanden in de cel. Hen hangt 25 jaar opsluiting boven het hoofd voor rebellie. Nu is het januari 2019 en staan politieke processen op het punt te beginnen.

Read More
update over Catalonië (2)

In oktober 2017 schreef ik een stukje over Catalonië waar toen een vreedzaam referendum met geweld door Spanje werd beantwoord. Wat er sindsdien gebeurt -en hoe de EU en Nederland het laten gebeuren- raakt aan het hart en bestaansrecht van de EU. Daarom roep ik iedereen op er kennis van te nemen, informatie te delen, en er wat aan te doen. Bijvoorbeeld door de petitie te tekenen.

Read More
Over politieke gevangenen in hongerstaking in Catalonië - en een petitie. Met Laura Prat Bertrams (Nederlands)

Laura Prat Bertrams van https://spanje.cat is in de studio om te praten over de petitie die ze is gestart om de politieke gevangenen in Spanje op de politieke agenda van Nederland te krijgen.

Read More
Protest: een miljoen mensen op straat in Catalonië, voor zelfbeschikking of rebellie?

Catalonië bestaat als land sinds ongeveer 1100 AD. Op 11 september 1714 werd Barcelona onder de voet gelopen en werd zelfbestuur ontnomen. Na de dictatuur van Franco werd een grondwet aangenomen, waarin staat dat autonomie geen optie mag zijn. Op 1 oktober 2017 werd er tóch een referendum in Catalonië gehouden over onafhankelijkheid. Spanje achtte het referendum ongeldig en omdat het toch doorgang vond, zette de Spaanse overheid geweld in om de gang naar de stembus te verstoren. Dit blog is een verslag van de Diada, 11 september 2018

Read More